SKFlow-extranet

Vinkit kaasulieden hankintaan

Ota kaasu käyttöön kodissasi

 

Voit ottaa maa- tai biokaasun helposti käyttöösi, mikäli taloyhtiösi on jo liittynyt kaasunjakeluverkkoon tai sijaitsee sen alueella. Kaasu on erinomainen valinta myös uudisrakennuksiin.

Tältä sivulta löydät hyödyllistä tietoa kaasulieden hankinnasta, asennuksesta ja käytöstä. Kaasulla kokkaaminen on turvallista, mutta jätäthän asennuksen aina ammattilaisen hoidettavaksi! 

 

Pyydä tarjous asiantuntijoiltamme

 

Vinkit kaasulieden hankintaan

Kaasuliesiä on saatavilla kotimaisissa ja ulkomaisissa verkkokaupoissa sekä monissa kodinkone- ja keittiökalusteliikkeissä. Kaasuliedessä tulee olla merkintä, joka tarkoittaa, että sillä voi käyttää sekä maa- että nestekaasua. Kyseinen 2H3P/B-merkintä on yleensä laitteen merkkikilvessä.  Huomioithan, että laitteen tulee olla myös CE-merkitty ja vastata EU:n asettamia turvallisuusvaatimuksia. 

Pidäthän mielessäsi nämä asiat, kun suunnittelet kaasulieden hankkimista: 

  • Kaasulieden kytkeminen on teetettävä ammattilaisella, jolla on asennuslupa. 
  • Konsultoi jo alkuvaiheessa asennusliikkeen ammattilaista ja katsokaa yhdessä, millainen on sopiva laite ja minkälaiset putkityöt asennus vaatii. 
  • Kaasulieden suuttimet määrittävät mille kaasulajille liesi on valmiina käytettäväksi. Ota tämä huomioon jo lieden ostovaiheessa. 
  • Varmista, että laitteessa on käyttämällesi kaasulajille soveltuvat suuttimet. Älä käytä liettä väärillä suuttimilla! 
  • Kaasulieden suuttimet saa vaihtaa vain valtuutettu asentaja. 
  • Lieden ja liesituulettimen väliin pitää jäädä riittävä tila, joka riippuu laitevalmistajan suosituksesta.  
  • Kaasulieden tulee olla samalla tasolla pöytätason kanssa. 

 

Kaasuliesi omaan kotiin

Todella monessa helsinkiläisessä taloyhtiössä on kaasun käyttöputkisto, mikä mahdollistaa kaasulieden käyttöönoton asunnoissa, vaikka kaasuliettä ei asunnossa entuudestaan olisikaan. 

Kaasun sulkuventtiilin sijainti ei määritä kaasulieden paikkaa, vaan kaasuputki voidaan keittiöremontin yhteydessä johtaa haluttuun paikkaan. Putki pystytään rakentamaan esimerkiksi keittiön sokkelin alle tai lattiaremontin yhteydessä asentamaan suojaputkessa lattian alla esimerkiksi keittiösaarekkeeseen. 

Putkitöiden avulla on myös mahdollista hankkiutua tarpeettomista ja vanhoista kaasumittareista eroon ja vapauttaa kaappitila parempaan käyttöön. 

Asennusliikkeet palveluksessasi

Kaikki kaasutyöt vaativat asennusluvalla varustetun ammattilaisen. Listan sopivista asennusliikkeistä löydät täältä. Tämän sivun kirjoittamisessa on avustanut listan yrityksistä Kaasumies Oy.

 

Kaasu on turvallista

Kaasun käyttö huoneistossa on täysin turvallista. Kaikissa nykyisissä kaasuliesissä on liekintunnistin, joka nimensä mukaisesti päästää kaasua laitteen hanasta vasta, kun lieden polttimessa on liekki. Ilman liekkiä kaasua ei hanasta tule, jolloin turvallisuusriskejäkään ei ole. 

Jos lähipiiristäsi löytyy vielä kaasuliesi ilman liekintunnistinta, kannattaa se päivittää uudempaan versioon mahdollisimman pian.

Jos haistat kaasun, toimi näin

Jos huoneistossa havaitaan kaasun haju, ensimmäisenä tulisi avata huoneiston ikkuna ja tuulettaa tilaa, sulkea kaasun sulkuventtiili sekä soittaa kaasuasennusliikkeen edustaja paikalle tarkastamaan tilanne. 

Yleisin kaasun hajua aiheuttanut tilanne on, että laitteen asennusletkun liitoksessa on pieni korjattavissa oleva vuoto.  Kaikilla asennusliikkeillä on käytössään vuodonilmaisimet, joiden avulla pienikin vuoto voidaan havaita. 

Vastuunjako kaasuasioissa

  • Jakeluyhtiö vastaa kaasuputkesta kiinteistön kivijalan sisäpuoleiseen liitokseen asti. 
  • Taloyhtiön vastuulla on kiinteistön käyttöputkisto.
  • Huoneiston omistajan vastuu alkaa laitteen sulkuventtiilin jälkeisestä laiteletkusta. 

Ota kaasu käyttöön

Kiinnostaako kaasu? Älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme – autamme mielellämme!

Ota yhteyttä