Helsingin Kahvipaahtimossa paahdetaan intohimolla – ja kotimaisella ympäristöystävällisellä biokaasulla

16.1.2019

Helsingin Kahvipaahtimossa paahdetaan intohimolla ja kotimaisella ympäristöystävällisellä biokaasulla. Kahvin paahtaminen on paljon energiaa kuluttava prosessi, ja biokaasu on tähän tehokas ja kilpailukykyinen valinta. Helsingin Kahvipaahtimossa pidetään tärkeänä, että kahvia voidaan paahtaa uusiutuvalla energialla. ”Kun on vaihtoehto, meillä valitaan se maapallon kannalta järkevämpi”, Helsingin Kahvipaahtimon Benjamin Andberg sanoo.

Kahvilla voi vaikuttaa

”Mulle on aina ollut tärkeää se, että pystyn vaikuttamaan asioihin niin pitkälle kuin mahdollista”, Helsingin Kahvipaahtimon Benjamin Andberg kertoo. Halu vaikuttaa ja tuoda suomalaisille parempaa kahvia sai Andbergin perustamaan helsinkiläisen Kaffa Roasteryn vuonna 2007. ”Ryhdyin yrittäjäksi, koska silloin pystyn ainakin makrotasolla vaikuttamaan esimerkiksi työntekijöideni hyvinvointiin”, Andberg kuvailee.

Vuonna 2011 Andberg siirsi intohimonsa uuteen yritykseensä, Helsingin Kahvipaahtimon. Tänä päivänä Helsingin kahvipaahtimolla on kaksi kahvilaa ja oma paahtimo Teurastamon alueella. Helsingin Kahvipaahtimo valittiin vuonna 2014 “Vuoden Parhaaksi” Glorian Ruoka & Viini -lehdessä.

Makrotasolta kaikuu kerrannaisvaikutuksia kauemmaksikin. Andberg kertoo, että maailmanlaajuisesti 300 miljoonaa ihmistä saa elantonsa kahvista. Helsingin Kahvipaahtimo hankkii kahvipapunsa suoraan viljelijöiltä. ”Työssäni pystyn suoraan vaikuttamaan viljelijöiden ja perheidensä olosuhteisiin ja elinkeinoon. Tuottajan saama reilu korvaus näkyy kaikessa, sillä parempi laatu tuo paremman hinnan.”

Vaikka suorakauppajärjestelmä on yrittäjälle raskas, Andberg panostaa mielellään kahvin laatuun ja viljelijäsuhteisiin. ”Käyn paikan päällä, jotta näen itse, mihin kahvi menee, kuka sen kuluttaa ja varmistan samalla, että siitä maksetaan reilusti.” Tällä tavoin myös viljelijä perheineen saa enemmän. ”Juomalla parempaa kahvia, pystyy vaikuttamaan paljon. Helsingin Kahvipaahtimon kaltainen pienikin yritys ostaa monta tuhatta kiloa kahvia vuosittain.”

Ympäristöystävällistä kahvia biokaasulla

Andberg uskoo yrittäjän vaikuttamismahdollisuuksiin. ”Koko ajan ollaan menossa parempaan suuntaan. Mulla on vahva luottamus siihen, että jengi alkaa tajuamaan, mistä on kysymys. Että järkivalinnoilla tehdään yhteinen paikka paremmaksi. Ei pelkästään kahvilla vaan muillakin elämän osa-alueilla.”

Biokaasun käyttöönotto ollut yksi askel samaan suuntaan. Andbergille on tärkeää, että kahvia voidaan paahtaa uusiutuvalla energialla. ”Kun on vaihtoehto, meillä valitaan se maapallon kannalta järkevämpi”, Andberg sanoo.

Biokaasua tuottavan Gasumin myyntipäällikkö Max Miilakangas on samoilla linjoilla: ”Uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biokaasu on ympäristöystävällinen, tehokas ja kilpailukykyinen valinta, joka sopii ominaisuuksiltaan erityisen hyvin valmistavan teollisuuden tarpeisiin”, Miilakangas jatkaa. Helsingin Kahvipaahtimolla kahvi paahdetaan biokaasulla, sillä työ vaatii paljon energiaa. ”Voi jopa sanoa, että lämpö on toinen pääraaka-aine”, Andberg kuvailee.

”Kaasu ei myöskään pääse loppumaan kesken, sillä se tulee turvallisesti ja luotettavasti suoraan putkea pitkin käyttökohteeseen. Tällöin siellä ei myöskään tarvitse säilyttää nestekaasupulloja”, myyntipäällikkö Pekka Karinen biokaasun myyjänä ja jakelijana toimivalta Suomen Kaasuenergialta listaa. Kaasuputkisto helpottaakin kiireistä kahvipaahtimoyrittäjää. ”Meillä on takana pitkä taistelu pullokaasujen kanssa. Kyllä se hanasta tuleva kaasu on hieno juttu”, Andberg summaa.

Biokaasu on osa kiertotaloutta

Uusiutuvaa kotimaista biokaasua tuotetaan esimerkiksi biohajoavista jätteistä, jätevesilietteestä sekä teollisuuden ja maatalouden sivuvirroista. Biokaasun tuotanto edustaa myös kiertotaloutta parhaimmillaan, sillä valmistuksen sivutuotteena syntyviä kierrätysravinne- ja lannoitetuotteita voidaan käyttää niin teollisuuden kuin maatalouden tarpeisiin mikä vähentää entisestään päästökuormitusta.

Biokaasu on monikäyttöinen energianlähde, jota myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmön- ja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä maantieliikenteen polttoaineeksi.

Kasvu kasviasiantuntijaksi

Benjamin Andbergin matka kahvin maailmaan alkoi jo 12-vuotiaana. ”Sain juoda isoisäni keittämää pannukahvia. Verratessani sitä äidin keittämään suodatinkahviin, maistoin valtavan eron kahveissa ja se herätti mielenkiintoni”, Andberg kertoo.

Uteliaisuus heräsi ja nuori Benjamin soitti ison kahvituottajan kuluttajalinjalle selvittääkseen vastauksen eri tavalla valmistettujen kahvien makueroon. Kuluttajalinjalla ei kuitenkaan osattu suhtautua nuoren uteluihin. ”Ne sanoivat ’älä häiritse’, joten menin kirjastoon perehtymään asiaan.”

Andberg alkoi itsekseen tehdä kokeiluja kahvilla. Yrityksen ja erehdyksen kautta hän selvitti hyvän kahvin salaisuuden. ”Ensin tein kokeiluja eri paahtoasteilla, mutta hoksasin tuoreuden vaikuttavan makuun tummuutta enemmän. Löysin vanhan prännärin, jolla paahdoin tuoreet pavut himassa samaan tapaan kuin ennen tehtiin. Nopeasti kuitenkin huomasin, ettei maku ole kiinni pelkästään tuoreudesta, vaan perimmäinen syy on kahvilaadussa ja sen alkuperässä”, Andberg muistelee.

”Kotona join aina parhaat sumpit ja halusin tuoda sen saman muillekin saataville”, Andberg kertoo syistään perustaa kahvialan yritys ja kehittää suomalaista kahvikulttuuria. Kehitysinto kasvoi Andbergin tajuttua, että suomalaisten kahvimaku on ollut vuosia samanlainen. ”Luin jostain, että Suomen suosituimmalla kahvilla on ollut jo 80 vuotta samanlainen paahto. Ihmettelin miten tämä voi olla mahdollista, kun kaikki muutkin makutottumukset on menneet eteenpäin. Miksei kahvimaku kulkisi mukana?” Andberg toteaa.

Lisätietoja:

Pekka Karinen, myyntipäällikkö, teollisuus ja suuret lämmityskohteet
040 739 1388, etunimi.sukunimi@suomekaasuenergia.fi

Max Miilakangas, myyntipäällikkö, maakaasu ja LNG, Gasum
040 068 6814, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Suomen Kaasuenergia Oy on suomalainen energia-alan yritys, joka myy puhdasta ja tehokasta maa- ja biokaasua teollisuudelle, lämpölaitoksille, kiinteistöille, rakennuttajille, taloyhtiöille, ravintoloille ja kuluttajille. Yritys uskoo maa- ja biokaasun kilpailukykyyn puhtaina ja moneen käyttötarkoitukseen ylivoimaisina polttoaineina. Suomen Kaasuenergian vähittäismyynti- ja jakeluliiketoiminta jakautuu kolmeen yhtiöön. Suomen Kaasuenergia vastaa kaasun myynnistä, Auris Kaasunjakelu kaasunjakelusta ja Auris Energiaratkaisut teollisuuden ja kiinteistöjen lämpöratkaisuista. Yhtiöt toimivat 15 paikkakunnalla Etelä-Suomessa ja ovat Suomen suurin kaasun vähittäismyynnissä ja jakelussa. Vuonna 2017 yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli n. 35 milj. euroa. www.suomenkaasuenergia.fi

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija, joka kumppaniensa kanssa rakentaa siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa maalla ja merellä. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua ja edistää kiertotaloutta käsittelemällä jätteitä sekä tuottamalla biokaasua ja kierrätysravinteita Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö tarjoaa energiaa sähkön ja lämmöntuotantoon, teollisuudelle sekä maa- ja meriliikenteelle.  Gasum on Pohjoismaiden johtava biokaasun tarjoaja. Yhtiöllä on kaasutankkausasemaverkosto, joka palvelee myös raskasta kalustoa. Gasum on myös nesteytetyn maakaasun (LNG) Pohjoismaiden markkinoiden johtava toimija. Yhtiö jatkaa LNG:n aseman ja infrastruktuurin vahvistamista ja toimittaa LNG:tä merenkulun, teollisuuden ja raskaan liikenteen tarpeeseen Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Gasum tarjoaa energiamarkkinoiden kattavimmat asiantuntijapalvelut ja ratkaisut. www.gasum.fi.