Döner Harju City panostaa vihreyteen myös keittiössään

9.1.2018

Döner Harju tuli tutuksi helsinkiläisille hyvän ruuan ystäville jo vuonna 2014, kun ravintola avasi ovensa Helsingin Kalliossa. Joulukuussa 2017 Döner Harju rantautui myös Helsingin keskustan Citycenteriin, jossa ravintolan laajempi menu valmistuu ekologisesti biokaasulla.

Döner Harjun liikeidea on yksinkertainen: ravintola haluaa tarjota käsintehtyä, tuoreista raaka-aineista valmistettua kebabia. Lihavaihtoehtojen lisäksi listalta löytyy myös aina kasvisvaihtoehto. Kysynnän kasvettua Döner Harju avasi toisen ravintolan Helsingin keskustaan joulukuussa 2017. ”Meiltä on kyselty paljon, että milloin Döner Harju tulee Helsingin keskustaan ja meille tarjoutui mahdollisuus päästä Citycenteriin hyvään liiketilaan, joten tartuttiin siihen”, kertoo Döner Harju Cityn ravintoloitsija Jari Lönnberg.

Rentoa tunnelmaa ja laaja valikoima nautiskeluun

Uuden Döner Harjun tunnelma on rennon kaupunkilainen. Moni saattaa kutsua ravintolaa myös pikaruokalaksi, mutta Lönnberg painottaa, että Döner Harju City on täysverinen ravintola, josta löytyy myös laajempi juomavalikoima. ”Toki ravintolaamme voi tulla nopeasti hakemaan myös take away -ruokaa, mutta samalla sinne voi tulla istumaan iltaa ja juoda lasillisen hyvää viiniä sekä syödä laadukasta ruokaa”, selventää Lönnberg.

Konseptiltaan ravintola on samantyylinen kuin Kalliossa sijaitseva veljensä, mutta kooltaan hieman isompi. Citycenterissä ravintola pystyy pitämään yllä laajempaa valikoimaa niin lihojen kuin juomien suhteen. ”Ravintola on isompi ja meille tulee myös cocktaileja ja laajempi viinilista. Isompi keittiö mahdollistaa myös erilaisten kasvislisukkeiden tekemisen”, valaisee Lönnberg. Döner Harju Citystä löytyy 100 asiakaspaikkaa, minkä lisäksi ravintola avaa kesän korvilla oman terassin Saarisen pihalle.

Käytännöllisyys edellä keittiössä

Kalliossa Döner Harju käyttää kokkaamiseen nestekaasua. Kaasunjakeluverkostoon liittymistä selvitettiin myös Kalliossa, mutta kustannus kaasuliittymän rakentamisesta olisi noussut liian suureksi tarvittavien kaivuutöiden osalta. Citycenterissä puolestaan ravintolan oli helppo ottaa biokaasu käyttöön, sillä rakennuksesta löytyi jo entuudestaan kaasuputket. Citycenteristä löytyy isompi ravintolamaailma, josta voitiin vetää kaasuputket suoraan myös Döner Harju Cityyn. Lönnbergin mukaan kaasuputkien asennus oli ”helppoa ja kivutonta”.

Döner Harju Cityn keittiöstä löytyy 8 isoa kebab-grilliä ja kaasulla toimiva keittotaso. ”Kaasu on ihan ehdoton keittiöön. Olen itse vanhan koulukunnan tyyppejä enkä tykkää käyttää induktiota. Kaasuhella on mielestäni paras mahdollinen vaihtoehto, sillä kaasussa lämpö on helpommin hallittavissa. Induktio on ärhäkkä, kun taas kaasu on lempeämpi ja kevyempi. Lämmönsäätely on mielestäni miellyttävämpää”, perustelee Lönnberg kaasun käyttöä ravintolan keittiössä.

Lönnbergin mukaan kaasun etu on myös sen helppous. Nestekaasupulloja kun tulee vaihtaa aika ajoin. ”Nestekaasupulloja saa olla vain kaksi per liikehuoneisto, niin meille se olisi aika mahdottomuus toteuttaa 8 grillin kanssa. Käytännöllisesti biokaasu on paljon parempi vaihtoehto ja lisäksi biokaasu on uusiutuvaa energiaa”, summaa Lönnberg.

Ekologisuus tärkeänä tekijänä

Rakennusvaiheessa Lönnberg keskusteli biokaasun käyttöönoton mahdollisuudesta Suomen Kaasuenergian kanssa: ”Teimme muun muassa hintavertailua maakaasun ja biokaasun eroista, ja tietenkin päädyttiin vihreämpään valintaan.” Biokaasun käyttö tulee loppupelissä maakaasua edullisemmaksi, sillä biokaasun käytöstä ei tarvitse maksaa maakaasulle tyypillisiä veroja ja muita veroluontoisia maksuja. On siis helppoa valita vihreä.

Döner Harju panostaa ekologisuuteen myös muuten ravintolansa toiminnassa: ”Meillä on suomalaiset lihat käytössä, ja muutenkin kesällä yritetään käyttää suomalaisia vihanneksia. Ravintolasta löytyy myös kierrätystavaraa ja yritämme muutenkin ajatella ekologisesti. Uskomme, että asiakkaatkin arvostavat sitä.” Biokaasu oli siis luonnollinen valinta ympäristöstään huolehtivan ravintolan keittiöön.

Kuva: Tero Nordlund