Modernin Kungfu Kitchenin aasialainen menu loihditaan ekologisesti biokaasulla

13.11.2017

Loppukeväästä 2017 Helsingin Lönnrotinkadulla ovensa avannut Kungfu Kitchen halusi huomioida ravintolansa ympäristövaikutukset valitsemalla energiamuodokseen suomalaisen biokaasun. Ravintolan modernin aasialainen menu valmistuu ekologisesti kaasuliesillä, autenttisia makuja kunnioittaen.

Kansainvälistä tunnelmaa huokuva Kungfu Kitchen yhdistelee menussaan aasialaisten keittiöiden makuja vapaalla, omalla tyylillään. ”Kungfu-asenne on tärkein! Tehdään viimeisen päälle ja keskitytään siihen, mitä tehdään. Olemme kuitenkin antaneet itsellemme vapauden tehdä myös Aasian ulkopuolisia asioita, jos meistä siltä tuntuu”, kuvailee ravintoloitsija Miro Kurvinen Kungfu Kitchenin tyyliä.

Kungfu Kitchenin rento ja avoin tunnelma houkuttelee monenlaisia kulinaristeja niin lounas- kuin illallisaikaan. Hyvän ruuan ystävät voivat nauttia aasialaisista mauista läpi vuoden ja ravintolasta löytyy myös lämpölampuin ja markiisein varusteltu terassi, jonka hiiligrillissä valmistuvat ravintolan grillispesiaalit pitkälle syksyyn saakka. Ravintolasta löytyy tilaa parhaimmillaan 130 ruokailijalle: sisällä ravintolassa on 80 asiakaspaikkaa, minkä lisäksi ulkoterassille mahtuu jopa 50 ruokailijaa.

Ekologisuus ja kaasun käyttöominaisuudet ratkaisivat

Keittiössään ravintola hyödyntää kotimaista biokaasua, joka valikoitui Kungfu Kitchenin energiamuodoksi sen ekologisuuden vuoksi. ”Aiheutamme ravintolana sen verran paljon jätettä ja päästöjä, joten jos voimme jollain tavalla tehdä asiat ekologisemmin, niin totta kai yritämme kaikkemme, että se olisi mahdollista”, kertoo Kurvinen. Ekologisuuden lisäksi valintaa puolsivat myös biokaasun hinta, joka ei eroa juuri lainkaan maakaasun hinnasta, ja kaasun erinomaiset käyttöominaisuudet. Valinnan teki helpoksi myös se, että kiinteistöstä löytyi jo entuudestaan kaasuliittymä, joka oli rakennettu kiinteistön ravintoloiden käyttöön saneerauksen yhteydessä.

Kungfu Kitchenin keittiöstä löytyy tällä hetkellä kaksi kaasupolttimoa sekä noin neliömetrin kokoinen laavagrilli neljällä suuttimella. Biokaasun sijaan ravintola olisi voinut valita käyttöönsä joko maakaasun tai sähköllä toimivat induktioliedet. Kurvinen mainitsee kuitenkin, että vaikka induktioliesi on ravintolakäytössä hieman biokaasua edullisempi ratkaisu, kaasulla on monta ehdotonta etua induktioon verrattuna: ”Ilman kaasua meidän keittiön olisi vaikea toimia. Avotulen lämpö on erilainen kuin induktion, joka on haastava monella tapaa. Induktion magneetti tekee siitä tehokkaan, mutta välillä liiankin tehokasta induktiota on vaikea kontrolloida.”

Kaasu on modernin ravintolan valinta

Kaasun ja sähkön lisäksi osa ravintoloista luottaa edelleen nestekaasupulloihin, mutta niiden käyttämistä ravintola ei edes harkinnut. ”Nestekaasupullojen vaihtaminen ja erityisesti niiden säilyttäminen olisi meille ihan mahdotonta. Pullojen sijoittaminen järkevästi pieneen keittiöön on jo yksi iso ongelma”, perustelee Kurvinen. Nestekaasupullojen käyttö keittiössä olisi ollut sekä työlästä että epäkäytännöllistä. Kaasu oli siis alusta alkaen selkeä valinta ravintolan keittiöön.

Miten biokaasu sitten eroaa käytössä maakaasusta? Kurvisen sanoin: ”Ei mitenkään.” Biokaasulla on siis täysin samanlaiset käyttöominaisuudet kuin maakaasulla, mutta Kurvisen mukaan ekologisuus on sen ratkaiseva etu. Kungfu Kitchen todistaakin, että biokaasu on erinomainen valinta modernin, ja ennen kaikkea ympäristöstään huolehtivan, ravintolan keittiöön.

Kuva: Kungfu Kitchen