SKFlow-extranet

Kaasuliesi ammattilaiskäytössä

Nappaa ammattilaisten vinkit kaasulla kokkaamiseen ja kokkaa kuin Suomen Kokkimaajoukkue

Suomen Kokkimaajoukkue edustaa Suomea kansainvälisillä ruoka-areenoilla ja on tällä hetkellä maailman rankingissa sijalla 4. Kokit pitävät taitojaan yllä työskentelemällä ravintoloiden, hotellien, konditorioiden ja catering-yrityksien keittiöissä. Kilpailujen lähestyessä he aloittavat säännöllisen harjoittelun yhdessä joukkueen kanssa huippukokkien valmennuksessa.

Seuraavana joukkueella on edessä World Cup Luxemburgissa vuonna 2022. Sen jälkeen katse kääntyy vuoden 2024 kokkiolympialaisiin, jotka järjestetään Saksassa.

Haastattelimme kokkimaajoukkueen vetäjää GM Tapio Lainetta ja keittiömestari Kari Julinia kokkaamisesta ja kaasuliesistä.

Tapio Laine, Suomen Kokkimaajoukkueen vetäjä

  • Yli 40 vuoden kokemus kokkina, keittiömestarina ja opettajana
  • Kansainvälinen työtausta
  • Kokkimaajoukkueen jäsen vuosina 1992-1998

Kari Julin, keittiömestari ja Kokkimaajoukkueen jäsen

  • Työskentelee Mustion Linnassa Ravintola Linnankrouvissa
  • Monipuolinen kokemus ravintolamaailmasta  ja kansainvälisestä kilpailutoiminnasta
  • Ollut mukana Kokkimaajoukkueessa vuodesta 2017

Miten suhtaudutte kaasun käyttämiseen ruoanlaitossa?

Tapio: Onhan se tosi hyvä juttu, eikä siinä oikeastaan ole mitään huonoja puolia. Monissa maissa kodeissa, ravintoloissa tai hotelleissa ei muuta käytetäkään. Paistaminen on myös tasaista, ja lämpötilaa voi säätää herkästi ilman porrastuksia.

Kari: Meillä Mustion Linnassa on pelkkä kaasu käytössä, joten käytän sitä päivittäin. Kun ruokaa paistaa liekissä, saa ihan omanlaistaan luonnetta annokseen. Paistaminen on todella nopeaa, ruokaa on helppo flambeerata, ja maku on erilainen kuin muilla lämmönlähteillä kokatessa.

Mitkä ovat kaasulieden hyödyt ja mahdollisuudet ruokaa laittaessa?

Tapio: Se on nopea ja tuottaa jatkuvaa, tasalaatuista lämpöä. Kaasu on turvallinen tapa laittaa ruokaa, ja suosittelen sitä ihan jokaiselle kokille.

Kari: Nopeahan kaasu tosiaan on, ja esimerkiksi lihan paistamiseen sekä fiilistelyyn loistava myös kotona.

Mitä muita etuja kaasulla on keittiössä?

Tapio: Kaasuliedellä voi myös grillata ruokaa ja saada aikaan hieman samaa tunnelmaa ja makua kuin nuotiolla tehdyssä ruoassa. Kaasu antaa muutenkin paljon mahdollisuuksia tuoda makua ruokaan, ja esimerkiksi wokin tekemiseen kaasu on ihan ehdoton.

Haluatko kuulla lisää kaasulla kokkaamisesta?

Ota yhteyttä